Falafel

Falafel
20 min

4 port

Tips: Falafel går att frysa. Lägg din rullade, men inte friterade, falafel på en bricka och ställ in i frysen. När de har frusit kan du lägga dem i en påse utan att de kladdar ihop.

  1. Blötlägg kikärtorna i rikligt med kallt vatten och låt stå över natten.
  2. Häll av vattnet och mixa kikärtorna i matberedare grovt, de behöver inte blir finmalda. Häll över i en skål.
  3. Mixa fint gulök, vitlök, chili, koriander och persiljan i matberedaren och lägg i skålen. Tillsätt saltet. Blanda ordentligt. Blanda sedan ned bakpulvret. Ställ in i kylskåp i 30 minuter eller mer.
  4. Smörj dina händer med olivolja och rulla smeten till bollar eller puckar. Bollarna ska vara rikigt insmetade i olja. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt, sätt in i ugn på varmluft 225 grader och låt stå ca 20 min eller tills de är gyllene.
Servera med Selltons couscous, strimmlad sallad, tomat, gurka, rödkål, rödlök, koriander, persilja och toppa tallriken med en god hummus.
  • 300 g kikärtor, torkade
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/4 tsk kanel
  • 1/4 tsk ingefära
  • 1/4 tsk kryddpeppar
  • 1/4 tsk muskot
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 färsk chili
  • 1 bunt färsk koriander
  • 1 bunt färsk persilja
  • 1/2 tsk bakpulver
  • Olivolja
  • 3 dl Selltons couscous
  • Valfri sås, t.ex. färdig hummus
Sallad
  • 2 st tomater
  • 1/2 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 bit rödkål