Julbröd

julbröd
15+90 min

1 bröd

Detta är ett bröd med samma principer som ett filmjölksbröd och är därför lite som en nyttig kaka. Passar lika bra till eftermiddagsfikat som till julfrukosten.

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunker.

3. Rör ner mjölken, agavesirap och det rivna äpplet. 

4. Häll smeten i en 1 liters bröd form. Ställ in formen i mitten av ugnen, dra ner värmen till 175 grader. Sätt en bakplåt under gallret med bröden och innan du stänger ugnen häll i två dl vatten för att få ånga i ugn (ger finare färg på bröden).

5. Grädda 90 min eller tills brödet är genomgräddat med innertemp 96 grader. Testa med en sticka, eftersom gräddningstiden kan variera i olika ugnar. Låt svalna i formen och under bakduk. Låt gärna brödet ligga omlindat i en bakduk över natten.

Allra godast nybakat, men går också att skiva upp och frysa in eller bevara i kylskåp några dagar.

  • 2 dl ekologiskt majsmjöl
  • 6 dl havremjöl
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk xantangummi
  • 1,5 msk chiafrön
  • 1 dl frysta lingon
  • 1 dl hackade dadlar (går att byta ut mot russin)
  • 0,5 dl torkade tranbär
  • 0,5 dl mandlar
  • 1 msk psylliumhusk
  • 2 msk pepparkakskrydda 
  • 7 dl sojamjölk eller vanlig mjölk
  • 2 msk agave sirap
  • 1 dl grovrivet äpple