Spenatpaj

spenatpaj
45 min

4-6 port

En paj med spenat, kantareller och tofu. Gjord på en krispig pajbotten med smak av hasselnötter.

Pajbotten:

  1. Blanda mjöl och salt i en skål. Gnid in margarinet med fingertopparna till en smulig massa. Häll i vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla eller tryck sedan ut den i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader 10-15 minuter. Ställ åt sidan.

Fyllning:

  1. Tärna tofun och marinera i tamarin.
  2. Fräs lök och vitlök mjuka, tillsätt spenat, kantareller och låt koka mjuk några minuter. Tillsätt kryddorna, samt mjölet utvispat i sojagrädden. Låt sjuda upp, vänd försiktigt ner tofun och pinjenötterna.
  3. Smaka av med salt, peppar och mer kryddor om det behövs.
  4. Häll  tofun och fyllningen i det förgräddade pajskalet och gratinera i cirka 20 min i 200 grader. Servera gärna med en god sallad.

Pajbotten:

  • 2 dl Selltons havremjöl
  • 0,5 dl Selltons Kokosmjöl
  • 0,5 dl Selltons Hasselnötsmjöl
  • ½ tsk salt
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 0,5 dl kallt vatten

Fyllning:

  • 270 g tofu
  • 3 msk tamari eller annan glutenfri soya
  • 450 g fryst spenat
  • 150 g fryst kantarell
  • 1 rödlök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • ett stänk kanel
  • 1 ½ msk maizenamjöl
  • 1 ½ dl sojagrädde
  • 2 msk Selltons pinjenötter, pumpafrön eller solrosfrön
  • 2 msk näringsjäst (kan uteslutas)
  • 3 krm salt