V. 41

carbonara framsida

Måndag: Carbonara

20 min

4 port

  1. Cashewost:
    Blanda alla ingredienser till en mjuk, krämig sås och sätt åt sidan.
  2. Spaghetti Carbonara:
    Stek vitlök, gul lök och svamp på medhögvärme tills de fått gyllene färg. Tillsätt ärtor, soltorkade tomater, cashew såsen och blanda ordetligt. Hacka persilja och häll ner i såsen. Tillsätt valfri färdig kokt pasta i såsen och rör runt. Servera och njut!
Cashew sås:
  • 2 1/2 dl Selltons cashewnötsmjöl
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk näringsjäst eller 2 msk riven ost
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
Carbonara:
  • 400 glutenfri pasta eller sjögräs nudlar
  • 250 g championer, skivade
  • 2 1/2 dl gröna ärtor, frysta
  • 1/2 gul lök, riven
  • 1 vitlökskyfta, pressad
  • 5 soltorkade tomater, hackade
  • 1- 2 tsk olivolja
  • färsk persilja
  • salt
  • mycket svartpeppar
Syrlig couscoussallad

Tisdag: Syrlig couscoussallad med morotspuckar

35 min

4 port

1. Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet och låt stå. Hacka purjolöken i ringar och de soltorkade tomaterna i små tärningar. Stek purjolöken, de hela cocktailtomaterna, soltorkade tomaterna i en panna med olivolja tills grönsakerna fått fin färg.
 
2. Blanda i de stekta grönsakerna i couscousen och rör samman. Häll ner citronjuice, olivolja, salt, chiliflakes, svartpeppar och blanda samman.
3. Biffarna: Mixa chiafrön och rostade hasselnötter till ett finmalt mjöl. Skala morötter, riva sedan dem på den grova sidan av rivjärnet. Hacka löken. Mixa nöt & frö mjölet tillsammans med morötter, lök, tamari och salt. Forma till 20 stycken små biffar. Stek biffarna på medelhög värme i cirka 3 min på varje sida.
 
4. Lägg babyspenaten på ett fat, lägg sedan den ljumna couscoussalladen och sist dekorera med ärtskott om du önskar! Servera tillsammans med morotspuckarna.
  • 1 purjolök
  • 1 paket cocktailtomater
  • 8 soltorkade tomater
  • 2-5 msk citronjuice
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm chiliflakes
  • Svartpeppar
  • 1 paket babyspenat

Biffarna:

  • 3 mellanstora morötter
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 dl chiafrön
  • 2 dl rostade hasselnöts halvor
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk tamari eller glutenfri soja
Valfritt: ärtskott
Quinoabowl hem

Onsdag: Quinoabowl

30 min

4 port

  1. Förvärm ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt.

    2. Förbered dina grönsaker. Skär broccolin i mellan stora buketter. Skrubba sötpotatisarna och skär dem i en centimeters tjocka skivor.

    3. Massera in broccolin i olja, pressad vitlök och salt i en skål. Lägg sedan ut broccolin på 1/3 av plåten.

    4. Använd samma skål och blanda kikärtorna med tamari och olja. Sprid sedan ut dem på en rad efter broccolin, på 1/3 av plåten.

    5. Använd samma skål, blanda nu sötpotatisen med riven ingefära, salt och olja. Sprid ut dem i raden efter kikärtorna.

    6. Baka i ugnen i 10 minuter. Vänd sedan på broccoli och sötpotatis. Rör runt i kikärtorna och baka ytterliggare 10 minuter.

    Quinoa

    1. Skölj Quinoan. Koka upp quinoan med vatten och salt under lock på svag värme i ca 15 min. När den är kokt, rör om med en sked och ställ åt sidan.

    Gör din Quinoa Bowl

    I en djupare tallrik lägger du ut grönkålen på en sida, därefter placerar du ut sötpotatis, quinoa, broccoli och kikärtor. Toppa med Avokadosåsen och cahewnötter.

Vitlöksrostad broccoli

  • 5 dl broccoli
  • 2 tsk rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk salt
  • en nypa svartpeppar

Tamarinrostade kikärtor

  • 1 paket kikärtor
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 msk tamari eller glutenfri soja

Ingefärsrostad sötpotatis

  • 2 små sötpotatisar
  • 2 tsk rapsolja
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk salt

Quinoa

  • 2 dl Selltons Quinoa
  • 4 dl vatten
  • 2 krm salt

Avokadosås

  • 2 avokado
  • 2 msk limejuice
  • 4 msk Selltons cashewmjöl
  • 2 dl mandelmjölk eller valfri mjölk
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • 2 dl Selltons cashewnötter
  • 4 limeskivor
  • 4 dl hackad grönkål
avokadopaj

Torsdag: Avokadopaj

60 min

4-6 port

1. Värm upp ugnen till 200 grader. Mixa i en matberedare avokado, chiafrö, vatten och salt. Tillsätt mjölet och blanda till en jämn smet. Smörj formen med kokosolja och tryck ut pajdegen därefter i den. Förgrädda i 10 minuter.

2. När pajbotten är förgräddad lägg i löken och nästan all sparris.

3. Mixa i en matberedare alla ingredienser till fyllningen så det blir en slät kräm. Bre ut krämen i pajskalet och lägg sist i den sista sparrisen som dekoration, toppa med ost om du önskar. Grädda ytterligare 25 minuter.

4. Låt svalna och toppa pajen med pinjenötter och severa med en god sallad.

Ingredienser pajbotten:
1 avokado
1 msk Selltons chiafrön
2 msk vatten
2,5 dl Selltons havremjöl
1 tsk salt
Selltons kokosolja (för att smörja formen)

Ingredienser fyllning:
350 g silkes tofu
3 msk mandeldryck eller annan mjölk
0,5 msk lökpulver
0,5 tsk salt
svartpeppar
2 msk näringsjäst eller valfri ost
3 dl riven ost (valfritt)

En hackad gul lök
250 g sparris som delas på längden
Selltons pinjenötter

Sallad tex isbergssallad, tomat och gurka.

Fröpzza

Fredag: Fröpizza

45 min

1 st

1. Sätt ugnen på 175 grader.

Pizzabotten:

2. Blanda alla torra ingredienser.

3. Blanda i vatten. Låt stå o svälla en liten stund.

4. Lägg fyra lika stora delar av degen på bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper ovanpå o tryck ut.

Cashewost:

5. Skölj av dom blötlagda cashewnötterna och mixa samman alla ingredienser till en len ost, typ hummus i konsitensen.

5. Grädda bottnarna i ca 20 min eller tills de fått lite färg. Lägg på tomatsås, fyllning och grädda ytterligare 10 min.

6. Toppa med cashewosten.

Pizzabotten:

  • 2 dl Selltons havremjöl
  • 8 msk Selltons linfrön
  • 2 msk Selltons hampafrön
  • 2 msk Selltons pumpafrön
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • 3 tsk fiberhusk

Cashewost:

  • 2,5 dl Selltons cashewnötter eller Cashewnötsmjöl ( gärna blötlagda i ca 8 timmar, men funkar utan blötläggning)
  • 2,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk näringsjäst
  • 1 msk lökpulver
  • 2 krm salt
  • Ca ½ dl vatten

Topping:

  • 1 burk färdig tomatsås
  • 1 avokado
  • soltorkade tomater
  • 1 paprika
  • 1/2 zucchini
  • 1 pkt ruccola
  • 1 pkt cocktailtomater