v.45

vegetarisk lasagne
60 min

4 port

Måndag: Vegetarisk lasagne

  1. Tomatsåsen: Finhacka lök och vitlök. Hacka morötterna i halvmånar. Fräs lök och vitlök i olja på låg  värme tills de börjat bli glansiga, tillsätt morötter och spenat  och stek ytterliggare 3 min. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, röda linser, vatten och låt koka upp i 10 min, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skiva svampen och stek i en torr panna, salta för att dra ur vätskan. Stek på medelhög värme i ca 5 minuter.
  3. Varva pastarutor, tomatsås och svamp i en djupare form.
  4. Mixa alla ingredienser för cashewosten i en blender tills cashewostsåsen är helt slät. Häll sedan över cashewostsåsen i en kastrull och koka under konstant omrörning på medelhög värme tills den tjocknar och ser ut som smält ost. Låt svalna något och bred över lasagnens topp.
  5. Grädda lasagnen i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. Servera med en god sallad!
  • 1 pkt champinjoner
  • 1 paket glutenfria lasagneplattor (tex bönplattor)
  • 5 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 morötter
  • 100 g spenat
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl röd linser, avsköljda
  • 3 dl vatten
  • 1 näve färsk basilika
  • 1/2 tsk salt
Cashewost
  • 1/2 dl Selltons cashewnötter (blötlagda minst 2 timmar)
  • 2 dl hett vatten
  • 2 ½ msk tapiocamjöl (eller maizena)
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk näringsjäst
  • 1 tsk havssalt
  • 1 tsk äppelcidervinäger
sötpotatissallad
20 min

4 port

Tisdag: Sötpotatissallad

1. Koka sötpotatiskuberna i ca 5 min, skölj av med kallt vatten.

2. Lägg sötpotatisen i en stor skål och rör ner de kokta linserna, tomat och sallad.

3. Gör cashewdressingen genom att blanda samman alla ingredienser till en tjock kräm, låt sedan denna stå och svälla i ca 5 min.
4. Blanda i cashewdressingen i skålen med potatissalladen och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Häll sist ned granatäppelkärnorna.

  • 4 sötpotatisar, skalade och delade i ca. 2 cm kuber
  • 2 finhackade tomater
  • 65 g valfri sallad t.ex. machésallad
  • 3 dl kokta gröna linser (motsvarar ett tetrapak färdigkokta linser)
  • 2,5 dl granatäpplekärnor
  • Salt och peppar
  • Cashewdressing
  • 2,5 dl Selltons cashewnötsmjöl
  • 2,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk näringsjäst (b-jäst)
  • 1 msk lökpulver
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl vatten
Tofupinnar
30 min

4 port

Onsdag: Tofupinnar

1. Skala potatisen och koka upp på medelhög värme tills de är klara.
Skiva under tiden tofun i smala skivor som liknar fiskpinnar.
2. I två skålar, häll upp en med cashewnötsmjöl och en med 3 dl havremjöl.
3. Vispa ihop hackad dill, tångrom, resten av havremjölet, tamari, citronjuice, salt, peppar och mjölk i en skål till en jämn smet.
4. Doppa tofun i havremjölet, sedan försiktigt i smeten och sist i cashewnötsmjölet.
5. Stek tofupinnarna tills de är gyllenbruna på ena sidan, rör dem så lite som möjligt för att inte sabotera paneringen. Vänd dem och stek gyllenbruna på andra sidan!
Servera med kokt potatis, en kall sås, kokta gröna ärtor och en härlig sallad!
  • 500 g fast tofu
  • 3 dl Selltons cashewnötsmjöl
  • 4 1/2 dl Selltons havremjöl
  • 1/2 dl hackad dill
  • 2 msk tångcaviar (valfritt)
  • 1 msk tamari
  • juice från 1/2 citron
  • 2 dl valfri mjölk
  • salt & peppar
Tillbehör:
16 potatisar
4 dl frysta gröna ärtor
Valfri sås
Asiatiska biffar
45 min

4 port

Torsdag: Asiatiska cashewbiffar

  1. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
  2. Mixa bönor, cashewnötsmjöl, vitlök, ingefära, chili, limejuice och psylliumhusk. Krydda med salt och peppar. Låt smeten vila 2 minuter.
  3. Hacka cashewnötter grovt och lägg i en djup tallrik. Forma smeten till 10 biffar. Vänd dem i de hackade cashewnötterna.
  4. Stek biffarna i olja i en stekpanna 2 minuter per sida eller tills de får fin färg.
  5. Servera gärna Cashewbiffarna tillsammans med risnudlar, stekta grönsaker och en god sås på kokosgrädde och din favorit-kryddning.
  • 2 förp kokta vita bönor (à ca 400 g)
  • 2 dl Selltons Cashewnötsmjöl
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 2 cm hackad röd chili
  • 1 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl psylliumfröhusk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl grov hackade Selltons cashewnötter
  • rapsolja (till stekning)
avokadopaj
60 min

4 port

Fredag: Avokadopaj

1. Värm upp ugnen till 200 grader. Mixa i en matberedare avokado, chiafrö, vatten och salt. Tillsätt mjölet och blanda till en jämn smet. Smörj formen med kokosolja och tryck ut pajdegen därefter i den. Förgrädda i 10 minuter.

2. När pajbotten är förgräddad lägg i löken och nästan all sparris.

3. Mixa i en matberedare alla ingredienser till fyllningen så det blir en slät kräm. Bre ut krämen i pajskalet och lägg sist i den sista sparrisen som dekoration, toppa med ost om du önskar. Grädda ytterligare 25 minuter.

4. Låt svalna och toppa pajen med pinjenötter och severa med en god sallad.

Ingredienser pajbotten:
1 avokado
1 msk Selltons chiafrön
2 msk vatten
2,5 dl Selltons havremjöl
1 tsk salt
Selltons kokosolja (för att smörja formen)

Ingredienser fyllning:
350 g silkes tofu
3 msk mandeldryck eller annan mjölk
0,5 msk lökpulver
0,5 tsk salt
svartpeppar
2 msk näringsjäst
3 dl riven ost (valfritt)

En hackad gul lök
250 g sparris som delas på längden
Selltons pinjenötter