v. 49

fula fiskar
25 min

4 port

Måndag: Inga fula fiskar saffransgryta

1. Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.
2. Skala och hacka vitlök. Ansa och strimla purjolök. Fräs tofun i kokosolja i en panna tills den fått färg, tillsätt sedan vitlök, purjolök, fänkål och morot. Tillsätt saffran och låt fräsa ytterligare någon minut.
3. Rör ner grädden, plommon tomater och vatten, låt koka 5 minuter. Red med majsstärkelse utrörd i lite vatten, låt det koka några minuter under omrörning. Blanda ner sojabönorna och låt dem bli varma.
4. Vänd sist ner den torkade frukten. Salta, peppra och smaka av med citronsaft.
Servera grytan tillsammans med Quinoan, sallad och strö gärna över Selltons rostade hasselnötter på toppen.
  • 4 port Selltons quinoa
  • 270 g tofu, tänad i större bitar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 purjolök
  • 4 morötter, skalade och skivade i slantar
  • 1 liten fänkålsstånd, ansad och strimlad
  • 2 msk Selltons kokosolja
  • 1/2 g saffran
  • 2 1/2 dl valfri grädde, tex sojagrädde
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 msk majsstärkelse
  • 250 g frysta sojabönor
  • 250 g plommon tomater
  • 1/2 dl Selltons hackade dadlar
  • 1/2 dl Selltons tranbär
  • salt och peppar
  • 2 msk färsk citronjuice från 1 citron
Till servering: Selltons rostade hasselnötter och sallad
pumpasoppa
25 min

4 port

Tisdag: Krämig pumpasoppa

  1. Blötläg gärna cashewnötterna i ljummet vatten över natten eller i tre timmar. Häll av vattnet med ett durkslag.
  2. Skär pumpan i bitar. Kärna ur och skär äpplet i bitar. Skala och hacka löken.
  3. Fräs pumpa, äpple, lök, ingefära, röd chili och vitlök i en gryta i kokosolja på låg värme i 4 minuter. Tillsätt vatten. Låt soppan koka upp och sedan sjuda tills pumpan är mjuk cirka 15 minuter.
  4. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt de avrunna cashewnötterna. Mixa soppan med mixerstav. Smaka av med salt, peppar, agavesirap och limesaft.
    Garnera med rostade hackade pumpakärnor och tranbär.. Servera gärna tillsammans med Martas Fruktbröd och valfritt pålägg.
  • 500 g butternut pumpa, skalad och urkärnad
  • 1 äpple
  • 1 gul lök
  • 1 msk Selltons kokosolja
  • 5 dl kokt vatten
  • 2 dl blöttlagda Selltons cashewnötter (blötlägg gärna över natten)
  • 2 msk riven ingefära
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • 1 msk agavesirap (valfritt)
  • 1 msk pressad limesaft
  • 1 tsk röd chili
    Till garnering
    1/2 dl Selltons hackade pumpakärnor, rostade
    1/2 dl Selltons torkade tranbär
    Till servering
    Martas Fruktbröd
valnötsbolognese
30 min

4 port

Onsdag: Valnötsbolognese

1. Stek lök, tomatpuré och vitlök på låg värme i olja i en panna.
2. Mixa grovt i en blender tomat, paprika, dadlar, och kryddor. Häll tomatsåsen i pannan låt skjuda i 20 min.
3. Mixa valnötterna i blendern tills du fått önskad konsistens. Tillsätt sedan valnötsfärsen i pannan låt koka upp i 2 minuter. Servera tillsammans med valfri pasta och sallad.
  • 5 dl Selltons valnötter
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 8 dl tomater, hackad i bitar (eller 2 burkar krossade tomater)
  • 4 dl röd paprika, hackad i bitar
  • 4 msk Sellton hackade dadlar (valfritt)
  • 0,5 msk oregano
  • 0,5 msk basilika
  • 1 msk tomatpuré
  • salt & peppar
    Till servering
    300 gram glutenfri pasta (eller zucchinipasta gjort av 2 st zucchini)
    1 påse babyspenat
sötpotatissallad
30 min

4 port

Torsdag: Varm sötpotatissallad

1. Koka sötpotatiskuberna i ca 5 min, skölj av med kallt vatten.

2. Lägg sötpotatisen i en stor skål och rör ner de kokta linserna, tomat och sallad.

3. Gör cashewdressingen genom att blanda samman alla ingredienser till en tjock kräm, låt sedan denna stå och svälla i ca 5 min.
4. Blanda i cashewdressingen i skålen med potatissalladen och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Häll sist ned granatäppelkärnorna.

  • 4 sötpotatisar, skalade och delade i ca. 2 cm kuber
  • 2 finhackade tomater
  • 65 g valfri sallad t.ex. machésallad
  • 3 dl kokta gröna linser (motsvarar ett tetrapak färdigkokta linser)
  • 2,5 dl granatäpplekärnor
  • Salt och peppar
  • Cashewdressing
  • 2,5 dl Selltons cashewnötsmjöl
  • 2,5 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk näringsjäst (b-jäst)
  • 1 msk lökpulver
  • 2 krm salt
  • 1,5 dl vatten
hamburgare
20 min

4 port

Fredag: Cashewburgare

  1. Hetta upp kokosoljan på låg värme, bryn försiktigt lök och vitlök tills den börjar bli transparent.
  2. I en skål mosa tofun med gaffel, häll ner den brynta löken.
  3. Addera övriga ingredinser och blanda.
  4. Forma till 4-6 burgare. Hetta upp olja i en stekpanna och stek gyllene ca 2 minuter på varje sida. Servera varma tillsammans med valfritt hamburgare bröd, dressing och grönsaker.
  • 4 tsk kokosolja
  • 2 gul lökar, finhackade
  • 2 vitlöks klyftor, pressade
  • 540 g fast tofu
  • 1 1/2 dl Selltons cashewnötsmjöl
  • 2 msk tapiokamjöl eller maizena
  • 2 msk rödbetpulver (valfritt)
  • 4 msk tamari
  • 2 tsk paprikapulver
  • salt och peppar

Förslag på tillbehör:

  • Hamburgerbröd
  • Tomat
  • Gurka
  • Sallad
  • Avokado
  • Böngroddar
  • Rödlök
  • Valfri dressing
Variera gärna kryddorna t.ex. gör en indisk burgare med curry, en mexikansk med paprika, chillli och spiskummin eller varför inte en italiensk burgare med massa rosmarin och basilika!