v. 6

couscousbiffar
25 min

4 port

Måndag: Couscousbiffar

  1. Koka gladnudlarna enligt förpackningen. Gör en dressing genom att vispa ihop sesamolja, smält kokosolja, riven ingefära och soyasås. Blanda dressingen med nudlarna.
  2. Häll couscousen samt det kokande vattnet i en bunke och täck. Låt stå i minst 5 minuter. Tillsätt äggen, ärtor, purjolök, mandelmjöl, kokosolja, salt och blanda samman till en smet.
  3. Forma till fyra stora biffar och stek i en stekpanna. Stek på båda sidorna tills gyllenbruna. Servera med nudlar och sallad.
  • 2 eko ägg
  • 1 ½ dl Selltons couscous
  • 1 ½ dl kokande vatten
  • 2 dl frysta ärtor
  • 1/3 finhackad purjolök
  • 1 dl Selltons mandelmjöl
  • 3 msk Selltons kokosolja
  • 1 tsk salt
  • 4 port glasnudlar
  • 2 msk Sesamolja
  • 1 msk Selltons kokosolja
  • 1 tsk riven ingefära
  • 2 msk glutenfri soya
Sallad
aprikostofu
25 min

4 port

Tisdag: Aprikostofu med mathavre

1. Koka upp mathavren enligt anvisningarna.
2. Torka av tofun med husshålspapper. Dela Tofun i stora kuber ca 3 cm på sidorna. Salta och peppra dem och blanda runt dem i mango chutney. Stek i rikligt med kokosolja, tills de är gyllene.
3. Lägg i Crème Fraiche, buljong, tomater, chili flakes och vatten. Låt små koka i 3 min.
4. Tillsätt aprikoserna och puttra i ytterligare 2 min. Servera grytan med en matig sallad, mathavre och toppa grytan med rostade kokoschips.
  • 560 g fast Tofu
  • 2 dl Crème Fraiche
  • 20 st coctailtomater, halverade
  • 1 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljong
  • 3 msk mango chutney
  • 1 dl Selltons hackade aprikoser
  • Selltons kokosolja
  • 4 dl Selltons mathavre
  • 1 krm chiliflakes
  • Salt och peppar
  • 1/2 dl Selltons rostade kokoschips
Tillbehör: Sallad
ugnspannkaka
20+45 min

4 port

Onsdag: Vegetarisk ugnspannkaka

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smörj en en ugnsform, ca 30×20 cm, med kokosolja.
3. Fräs purjolöken och låt fräsa med tills den fått färg. Fräs morötterna i olja i en egen stekpanna tillsammans med smoked paprika, tills de blir lite gyllene men forfanade med tuggmotstånd.
4. Blanda mjöl, bakpulver, pysllium och salt i en skål. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät smet utan klumpar. Avsluta med att vispa ner kikärtsspadet.
5. Häll de stekta morötterna och purjolöken i ungsformen och skrapa sedan ner smeten i den förberedda ugnsformen.
6. Grädda ugnspannkakan i 45 minuter eller tills den har fått fin färg och är genomgräddad.
7. Ta ut och servera tillsammans med rårörda lingon och en råkostsallad.
  • 2 morötter, skalade och hackade i små kuber
  • 1 msk smoked paprika
  • 1 liten purjolök, finhackad
  • 3 dl Selltons Havremjöl
  • 2 dl Selltons Kokosmjöl
  • 1 msk psyllium
  • ½ tsk bakpulver
  • salt
  • 1 L mjölk, t ex osötad sojamjölk
  • 1 ½ dl kikärtsspad från en burk kikärtor
  • Selltons kokosolja
Till servering:
Rårörda lingon
råkostsallad
Matotto
20 min

4 port

Torsdag: Matotto med svamp

1. Stek svampen i olivolja på hög värme tills den fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt lök, vitlök och mathavren. Sänk värmen och fräs en minut. Tillsätt lite av grönsaksbuljongen i taget medan du rör runt. När den börjar få en ”grötliknande” konsistens späd med vin.
2. När mathavren fortfarande har lite tuggmotstånd och otton är ganska blöt kan du dra bort kastrullen från värmen.
4. Tillsätt b-jäst och rör runt. Smaka av med salt, peppar och tryffelolja. Servera gärna med lite färsk basilika och pinjenötter.
  • 400 g champinjoner, hackade i skivor
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 röd lök, hackad
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 5 dl Selltons mathavre
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 msk b-jäst
  • salt & peppar
  • 2 msk tryffelolja
  • 4 msk hackad basilika
  • Selltons pinjenötter
Falafel
25 min

4 port

Fredag: Falafel

  1. Blötlägg kikärtorna i rikligt med kallt vatten och låt stå över natten.
  2. Häll av vattnet och mixa kikärtorna i matberedare grovt, de behöver inte blir finmalda. Häll över i en skål.
  3. Mixa fint gulök, vitlök, chili, koriander och persiljan i matberedaren och lägg i skålen. Tillsätt saltet. Blanda ordentligt. Blanda sedan ned bakpulvret. Ställ in i kylskåp i 30 minuter eller mer.
  4. Smörj dina händer med olivolja och rulla smeten till bollar eller puckar. Bollarna ska vara rikigt insmetade i olja. Lägg på ett bakplåtspapper på en plåt, sätt in i ugn på varmluft 225 grader och låt stå ca 20 min eller tills de är gyllene.
Servera med Selltons couscous, strimmlad sallad, tomat, gurka, rödkål, rödlök, koriander, persilja och toppa tallriken med en god hummus.
  • 300 g kikärtor, torkade
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk koriander
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1/4 tsk kanel
  • 1/4 tsk ingefära
  • 1/4 tsk kryddpeppar
  • 1/4 tsk muskot
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 färsk chili
  • 1 bunt färsk koriander
  • 1 bunt färsk persilja
  • 1/2 tsk bakpulver
  • Olivolja
  • 3 dl Selltons couscous
  • Valfri sås, t.ex. färdig hummus
Sallad
  • 2 st tomater
  • 1/2 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 bit rödkål