Caroline Ahlqvists glutenfria bröd

caroline-recept-brod
90 min + 45 min

12 port

Caroline Ahlqvist vann ”Hela Sverige bakar” 2013. Nu har hon gjort ett samarbete med Sellton. Missa inte hennes recept på detta saftiga bröd gjort på bland annat mandelmjöl och aprikoser! 

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lös jästen i vattnet och rör om tillsammans med honung, guarkärnmjöl, salt och ägg.
  3. Tillsätt alla mjöler och hackade aprikoser. Knåda ihop degen i några minuter. Degen ska vara kladdig och kramas lätt genom fingrarna.
  4. Strö lite rismjöl på bänken och forma en limpa av degen. Klä en 1.5 liters brödform med bakplåtspapper och lägg ner degen. Strö över lite rismjöl och täck över med en kökshandduk. Jäs i ca 90 min.
  5. Grädda i 225 grader i ca 45-50 min tills brödet blivit gyllenbrunt och doftar gott. Låt svalna helt på galler under kökshandduk innan du skär det i skivor.
  • 20g jäst
  • 4 dl ljummet vatten
  • 2 msk Selltons guarkärnmjöl
  • 2 msk honung
  • 1 ägg
  • 2 tsk salt
  • 1.5 dl bovetemjöl
  • 2 dl Selltons mandelmjöl
  • 1.5 dl rismjöl
  • 1/2 dl Selltons linfrö
  • 1 dl Selltons solrosfrö
  • 10 Selltons Jumbo aprikoser, hackade